Smaczna włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. zobacz Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film